Karangan Format Laporan

Detik STPM 2016

Peperiksaan STPM 2016 15.11.2016 12:00 48 Days

Kalendar Aktiviti

« < September 2016 > »
S M T W T F S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Aktiviti Terkini

No events

Undian

Keberkesanan Laman Web Ini?
 

Waktu Solat

[ Tukar Kawasan ]
Tutup

Jumlah Pelawat

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari Ini117
mod_vvisit_counterSemalam114
mod_vvisit_counterMinggu Ini231
mod_vvisit_counterBulan Ini231
mod_vvisit_counterKeseluruhan1608793
Utama Jenis Karangan Karangan Format Laporan
Ulti Clocks content
Karangan Format Laporan PDF Print E-mail


LAPORAN

Tajuk: Kini, kerajaan begitu giat menjalankan usaha mencegah kemasukan buruh asing secara haram ke negara ini. Banyak serbuan dan tangkapan telah dilakukan oleh pihak berkuasa dan ramai pendatang tanpa izin tersebut dihantar pulang ke negara asal masing-masing. Sebagai seorang penuntut di sebuah pusat pengajian tinggi yang membuat pengkhususan dalam bidang sains sosial, anda diminta mengenal pasti tujuan kerajaan bertindak demikian. Sediakan laporan lengkap tentang hasil tinjauan anda itu.

 

Kehendak soalan: Anda diminta mengenal pasti tujuan kerajaan mengambil tindakan menangkap dan menghantar pulang pendatang tanpa izin yang datang ke negara ini. Kelima-lima isi harus menyentuh matlamat tindakan tersebut.

 

 

Karangan Lengkap

TUJUAN PENGHANTARAN PULANG PENDATANG TANPA IZIN

1.0  
Pendahuluan
 Malaysia membangun dengan amat pesat sejak awal tahun 1980-an lagi dan disebabkan kemajuan tersebut, tenaga kerja yang banyak diperlukan. Rakyat Malaysia pula ramai yang tidak berminat dalam bidang pekerjaan tertentu, terutamanya pekerjaan kolar biru. Ini menyebabkan kebanyakan sektor ekonomi negara kekurangan tenaga kerja dan pengambilan buruh asing termasuk pendatang tanpa izin, merupakan jalan penyelesaian kepada masalah tersebut. Memandangkan kemasukan tenaga asing secara haram membawa banyak kesan negatif, maka kerajaan telah mengambil langkah tegas menahan dan menghantar mereka pulang ke negara asal. Untuk mengetahui matlamat kerajaan itu saya telah menemu bual beberapa pihak yang terlibat dalam operasi tersebut. Yang berikut ialah hasil temu bual itu
  
2.0Senarai responden
  
  • 1. Othman Yahaya-wakil Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri
  • 2. Maarof Abu-wakil Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri
  • 3. Ali Atan-Pegawai Polis Marin
  • 4. Abd Rahman Alias-Pegawai Polis
  
3.0Matlamat penahanan dan penghantaran pulang pendatang tanpa izin
 Daripada temu bual yang diadakan dengan responden, saya dapat menyimpulkan beberapa matlamat yang tersirat daripada langkah kerajaan itu. Antaranya:
 3.1 Memastikan kedatangan mereka tidak menjejaskan peluang pekerjaan penduduk tempatan.
 Kita mengakui bahawa kedatangan buruh asing memang menggugat peluang pekerjaan penduduk tempatan. Terdapat dua sebab yang  mewujudkankeadaan tersebut. Pertama, mereka sanggup melakukan apa-apa juga pekerjaan, termasuk pekerjaan dalam bidang pertanian, pembinaan, pembantu rumah, jualan, perkilangan, dan restoran yang tidak digemari oleh rakyat tempatan. Kedua, mereka sanggup menerima upah yang lebih rendah disebabkan nilai mata wang kita jauh lebih tinggi dan di negara asal, mereka tidak mempunyai pekerjaan yang dapat menawarkan pendapatan lumayan. Keadaan mereka ini tentunya membawa persaingan kepada rakyat tempatan dan sekiranya dibiarkan, pendatang tanpa izin akan menguasai pasaran buruh di negara kita.
 3.2 Mengelakkan berleluasanya gejala sosial.
 Walaupun peluang pekerjaan banyak di negara ini, tetapi tidak semua pendatang mempunyai jaminan untuk memperolehinya. Sekiranya hal ini berlaku, sudah tentu ada pendatang akan menganggur. Pengangguran dalam kalangan mereka boleh membawa kesan negatif kepada negara ini, iaitu masalah jenayah akan meningkat. Di samping itu, kedatangan mereka juga menimbulkan masalah penempatan. Mereka tidak mempunyai wang yang cukup untuk menyewa rumah di kawasan yang sesuai atau tinggal di rumah sanak saudara atau rakan yang sudah lama tinggal di Malaysia. Kemungkinan besar ramai juga antara mereka yang akan tinggal di kawasan setinggan. Ini tentunya menambahkan masalah setinggan yang sedia wujud.
 3.3 Mengurangkan pengaliran wang keluar.
 Boleh dikatakan semua pekerja asing yang bekerja di negara ini membawa balik wang yang diperoleh ke negara asal mereka. Setiap bulan, mereka mengirimi keluarga mereka wang hasil pendapatan yang diperoleh. Mereka sanggup berjimat dan berbelanja berdikit-dikit di negara ini asalkan mereka dapat membawa banyak wang apabila pulang ke tanah air mereka. Malah, pernah satu tinjauan dibuat oleh wartawan kita ke satu daerah di negara jiran dan mendapati daerah tersebut telah membangun dengan pesat setelah ramai penduduknya bekerja di Malaysia dan kembali ke tanah air dengan wang yang banyak. Kajian juga pernah dijalankan secara rambang dan didapati setiap pekerja asing secara puratanya menghantar wang sebanyak RM200 setiap bulan ke negara asal mereka. Ini bermakna pengaliran wang berlaku dengan begitu ‘deras’ dan dalam jangka panjang keadaan ini akan merugikan negara.
 3.4 Memastikan undang-undang di negara ini dipatuhi.
 Malaysia merupakan sebuah negara merdeka dan berdaulat serta mempunyai undang-undangnya sendiri yang mesti dipatuhi oleh semua orang termasuk rakyat asing. Jika mereka masuk ke negara ini secara haram, bermakna mereka melanggar peraturan dan mencabuli kedaulatan undang-undang kita. Kita tidak mahu hal ini berterusan kerana ini akan menjejaskan nama baik negara kita. Jika kita gagal mengawal kemasukan mereka, semua rakyat asing akan menganggap Malaysia mudah dimasuki. Oleh itu, akhirnya Malaysia akan menjadi destinasi kemasukan rakyat asing.
 3.5 Mengelakkan pihak tertentu mengeksploitasi pendatang asing.
 Kita sering menyaksikan wujudnya pihak tertentu mengambil kesempatan terhadap pendatang tanpa izin. Ada majikan tergamak mendera mereka dengan teruk sehingga menyebabkan kecederaan parah. Ada pula yang mengeksploitasi mereka dengan memberikan pekerjaan kepada mereka, tetapi apabila tiba hari diberi gaji, mereka diperangkap dan diserahkan kepada pihak berkuasa. Mereka dihantar ke pusat tahanan tanpa menerima gaji walau sesen pun. Ini merupakan suatu kekejaman yang mesti dihindari. Selain itu, terdapat juga agensi haram yang membawa mereka masuk dengan bayaran yang tinggi dan dijanjikan peluang pekerjaan yang baik. Malangnya, kebajikan dan keselamatan mereka tidak diberi jaminan.
  
4.0 Penutup
 Kehadiran buruh asing di negara ini memang membawa manfaat kerana mereka dapat membantu mempercepat pertumbuhan ekonomi negara. Tanpa mereka, kita memang kekurangan tenaga buruh dan jika kita hanya berharap kepada tenaga buruh tempatan, pengusaha tidak akan dapat menjimatkan kos. Walau bagaimanapun, kedatangan mereka secara haram dan dengan jumlah yang ramai boleh menggugat kedudukan negara. Oleh itu, langkah tegas yang sedang dilaksanakan oleh kerajaan pada masa ini wajar diteruskan agar kesan negatif daripadanya dapat dielakkan. Dalam hal ini, bukan kita tidak bersimpati terhadap masalah mereka, sebaliknya kita masih mengamalkan sikap bertimbang rasa.

Laporan disediakan oleh

 

……………………….....

(MOHD HAIZAL HAMID)